Rob Stolk Concepts

Rob Stolk schrijft onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Bor Klots.

NIEUWSOVERZICHT

December 2020

Ah Oh Wee

Wie altijd bezig is geweest, zoals ik, is het een rare gewaarwording om zomaar geld te krijgen waar je geen directe inspanning voor hoeft te doen. Een bedenksel van Drees die ons nu ten deel valt. In november een paar tientjes, omdat ik op de laatste dag van juli jarig ben, maar deze maand de volle mep, ruim 800 euro, waar samenwonenden  zonder verdere inkomsten op mijn leeftijd of ouder van rond moeten zien te komen. Gelukkig hebben wij wat opzij gezet om dat bedrag aan te vullen en het geluk dat ons huis is afgelost, waardoor we relatief weinig vaste lasten hebben. Ik zie het bedrag daarom als een subsidie waarvan ik door kan gaan met het uitpluizen van de lokale geschiedenis, waarbij de historie van de steenfabrieken en -brikanten een belangrijke rol spelen. Verder blijf ik graag actief voor wie me kan gebruiken om een nieuwe activiteit te beginnen. Maar het moet wel iets zijn waar ik een klik mee heb, cultuur, natuur, innovatie, inspiratie, kunst, vrijheid blijheid. Anders laat ik het graag aan anderen over.  Je begrijpt het... van achterover leunen en bewateren van geraniums komt niet veel terecht, want het is veel leuker om te doen waar je een talent voor hebt, zo lang dat kan, want zo kun je wat blijven betekenen. Fijn dat het niet meer voor een inkomen hoeft, dus dat mijn verdienmodel niet in geld maar vooral in waardering mag worden uitgedrukt.

Lees meer »
November 2020

Hollandsche IJssel Mooier

HIJM.info  wordt het digitale Hollandsche IJssel ecoMuseum. Deze website vul ik met weetjes en te doens in onze mooie regio. Het is een voorvloeisel uit de poging om een cultureel en culinair centrum te maken op de locatie van de steenovens op Klein Hitland. Van de M van HIJM heb ik Mooier gemaakt, want dat moet het worden, zowel qua cultuur, kunst- en natuurbeleving en andere vormen van recreatie. Wie daar ook zijn nek voor wil uitsteken kan zich melden via contact@hijm.info. 

Lees meer »
April 2020

Nieuw ledlampenmerk

Verzin een nieuwe naam en beeldmerk voor ledlampen die zich onderscheiden door kwaliteit. De opdracht is simpel, maar de uitvoering wel een dingetje. Verzin maar eens een naam voor de Europese markt die de lading dekt. Voor het beeldmerk was gegeven dat het een knipoog moest zijn naar de fabrikant Mitsubishi die de kwaliteitsrange ledlampen tot dan onder de naam Verbatim in Europa op de markt bracht.

Lees meer »

Gestopt bij Hollandsche IJssel Altijd Anders

Per 1 april ben ik niet meer werkzaam voor de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders. In 2016 was ik door het ecomuseum dat we met projectgroep HIJM wilden ontwikkelen op Klein Hitland, betrokken geraakt bij de inventarisatie van kansen die de schoongemaakte rivier heeft voor de vrijetijdseconomie. Dit werd in opdracht van de Regio Midden-Holland uitgevoerd door Waterrecreatie Nederland en Erfgoedwerf.

Lees meer »
Maart 2020

Facebook voor ouderen: Oud Rotterdammer

Voor ouderen is er al jarenlang een soort van Facebook, maar dan verpakt in courantenpapier: De Oud Rotterdammer, geen shortliners vol curieuze afkortingen en typefouten, maar lekkere lange teksten over een ver sentimenteel verleden geïllustreerd met zwartwit foto’s zonder copyrights. Het concept werd bedacht door Fred Wallast, een van de mensen die ook meewerkte in de redactie van huis aan huiskrant Het Kanaal. Inmiddels is hij met pensioen en houdt zijn familie de uitgeverij draaiend.

Lees meer »

Weer een h-a-h-krant ter ziele

Een klein berichtje in Het Kontakt vertelt dat hun concurrent de IJssel- en Lekstreek Krimpenerwaard uit de markt wordt gehaald. Op 25 maart verschijnt de laatste editie. Uitgever DPG heeft ongetwijfeld besloten ermee te stoppen, om het verlies in de papieren media-sector te beperken. Door 'samenwerking' met de uitgever Kontakt Mediapartners hoopt DPG de schade beperken die de overgebleven Capelse IJssel- en Lekstreek op kan lopen als adverteerders afhaken, omdat die voor een kleiner bereik in verhouding meer moeten gaan betalen.

Lees meer »
September 2019

Nieuw kinderboek speelt zich af bij steenovens

Het verhaal is van Anne Westenberg, de prachtige illustraties zijn van Lizzy Nieuwenhuis. De bewerking, samenstelling en grafische verzorging is van Rob Stolk Concepts. Het boek moet kleine kinderen interesseren voor de locatie van dat Rijksmonument. De non-profit Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders die zich inzet voor het beter toegankelijk maken van erfgoed, geeft het uit. De opbrengst van verkoop is voor de stichting Steenovens Klein Hitland.

Lees meer »
Mei 2019

Koop-Art.nl nieuwe site voor kunstaanbieders en -kopers

Van 1998 tot 2003 hebben Fiet en ik genoten van de activiteiten en contacten die we hadden in onze Galerie Midi aan de Dorpsstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel. Met veel kunstenaars waar we toen mee werkten hebben we nog steeds contact omdat het klikte. De onbedwingbaren neiging om goede kunstenaars te helpen die worstelen met de manier waarop ze hun werk presenteren en aan de man brengen is nog steeds aanwezig. De meeste van hen willen gewoon kunst maken en niet met verkoop bezig zijn of ingewikkelde internetdingen doen.

Lees meer »
Februari 2019

Beeldmerk voor Outdoor-Lite

De verkoop van LED buitenverlichting is de corebusiness van Outdoor-Lite. Ik zocht naar een gedegen uitstraling en een herkenbaar beeldelement. Een felle lamp tegen een nachtelijke hemel.

Lees meer »
Januari 2019

Beeldmerk ORC Nederland

Het ontwerp maken voor een nieuw logo voor ORC Nederland dat een oplossing biedt om met restwarmte stroom op te wekken, is een leuke uitdaging. Warmte, elektriciteit en Nederland zijn de sleutelbegrippen waarmee ik aan de slag ging. Het werd een oranje vlam in de vorm van een tulp met het symbool voor elektriciteit. Het stevig lettertype straalt degelijk uit.

Lees meer »
November 2018

Rob maakt Nieuws Altijd Anders

Sinds enige tijd is Rob parttime werkzaam voor de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders. Hij onderhoudt ondermeer de website HollandscheIJsselAltijdAnders.nl en verzorgt iedere vrijdag Nieuws Altijd Anders over cultuur, natuur recreatie en wetenswaardigheden over de IJssel. Ook het programma van theaters, bioscopen en evenementen die op of langs de IJssel plaatsvinden staat erin. Wil je de A4-pdf gratis toegestuurd krijgen, dan kun je je abonneren via deze link

Lees meer »
Mei 2018

Rob Stolk projectleider bij stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders

De stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders is een feit. Rob Stolk Concepts gaat de stichting als Projectleider  steunen bij de organisatie, communicatie, publiciteit en promotie. Een diversiteit aan taken die Rob op het lijf zijn geschreven. Het logo is al gemaakt. De huisstijl en website groeien met de activiteiten van de organisatie. Een aantal promotionele producten voor bezoekers aan de regio zijn in de maak. Op korte termijn zullen toeristische gidsen, routekaarten en een vogelseizoenenboek over de IJssel verschijnen. Ook het creëren van samenwerkingsverbanden is een taak. Samen met Janine Nauta, directeur van Streekmuseum Krimpenerwaard, wil hij  met de 20 musea en oudheidkamers langs de IJssel een IJsselgilde tot stand te brengen om krachten te bundelen, zodat het aanbod interessanter worden voor een bredere doelgroep.

Lees meer »
April 2018

Beeldentuin Leefgoed de Olifant

Maar liefst tien deelnemende kunstenaars doen dit jaar mee aan de Beeldentuin op Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ariann Kraaijeveld en Bart Belonje hebben daarmee qua aantal een mijlpaal bereikt bij dit eerste lustrum.

Lees meer »
Februari 2018

Rob Stolk zet zich in voor promotie Hollandsche IJssel

De IJssel stroomt door acht gemeente, twee provincies en drie waterschappen en heeft bijzondere karakteristieken. Boeiend genoeg om toeristen aan te trekken. Daarom is in 2016 een initiatief opgezet om te komen tot een organisatie die zich inzet om de vrijetijdseconomie in de Hollandsche IJssel litoraal te verbeteren. Rob Stolk heeft dit proces in het kader van de ontwikkeling van het HIJM van meet af aan gevolgd en is nu een van de kwartiermakers die de stichting wil oprichten om de organisatie handen en voeten te geven.

Lees meer »
Augustus 2017
Juli 2017

Oorlogsveteraan Albert Figg 3 juli overleden

Een maand voor zijn overlijden gaf RSC de Franse versie van Up's and Down's of a Gunnar uit van de WOII-veteraan Albert Figg, dat uitkwam toen hij al 96 jaar oud was. Tijdens zijn uitvaart op 29 juli werd de kist met zijn stoffelijk overschot op zijn verzoek vervoerd op eenzelfde stuk rijdend geschut waarover hij in WOII bevelvoerder was.

Lees meer »
Juni 2017
Mei 2017
April 2017
Maart 2017

Gemeente betaalt cultuurhistorisch onderzoek voor HIJM-plan

De gemeente Zuidplas betaalt het cultuurhistorisch onderzoek dat nodig is voor de serieuze planvorming en begrotingen. De vrijwillige specialisten van de Projectgroep HIJM vinden dat zo positief dat ze ook na de deadline die op 1 mei 2017 was gesteld verder gaan, tot er een afgerond plan ligt. Het ziet ernaar uit dat dit plan met begroting te realiseren is voor 2018.

Lees meer »
Februari 2017

Remsporen komt later uit

Er komt meer bij kijken dan gedacht, daarom komt de must have voor kantoorpersoneel het nieuwe boek Remsporen en andere kantoorergernissen later dan de bedoeling was.

Lees meer »
Januari 2017
November 2016

Nieuw boek: Remsporen en andere kantoorergernissen

Rob Stolk beschreef kantoorergenissen doorspekt met feitjes, humor en sarcasme. Door 25 jaar ondernemerschap in een kantoorpand met medewerkers weet hij wel waar de zweetvoeten in schoenen kunnen wringen en hoe simpel hij achteraf ergernissen had kunnen voorkomen.

Lees meer »
Augustus 2016
Mei 2016
Maart 2016
Februari 2016
Januari 2016

Krijgt De Olifant + een staartje?

Vijf minuten mocht Rob Stolk inspreken bij de gemeenteraad van Zuidplas om duidelijk te maken dat de gemeente niet te lichtzinnig moet doen over de laatste ijsselsteenovens van Nederland op Klein Hitland.

Lees meer »
December 2015

Klik hier voor Hollandsche IJssel Mooier

LAATSTE NIEUWS 

Week 30 2017

De cultureelhistorische verkenning van SteenhuisMeurs afgerond

Het cultureelhistorisch onderzoek dat SteenhuisMeurs heeft gedaan naar de steenovens Klein Hitland brengt geen nieuwe feiten aan het licht, wel architectonische aanbevelingen.

Het onderzoeksteam geeft aan dat het oorspronkelijke ensemble als één geheel moet worden ervaren en dat de prominente ligging aan het water en de recreatieve route via de dijk moet worden benut. Het ritme van de ovens en de zichtlijnen tussen dijk en polder zien ze graag terug, zodat de oude structuur wordt ervaren.

Vanaf de dijk gebruik zien ze vanuit de functionele logica graag één toegang tot het terrein. Vanaf de polderzijde kan gebruik worden gemaakt van de bestaande toegangen tot de ovens.

Ze zien graag een gesloten en massieve ervaring vanuit de polder en een meer open en ritmische karakter vanaf de dijk. De gerestaureerde steenoven met turfschuren kan benut worden als inspiratie voor het nieuwe.

Het bestaande contour en de materialisering van de ovens moet bij de materialisering worden gebruikt. Een samenhang waarmee nieuw en oud elkaar versterken en nieuwe toevoegingen aansluiten op het bestaande ritme, de geleding en het contrast van de ovens.

De binnenruimtes vormen het hart van de oven. Deze ruimtelijkheid moet worden behouden en stookopeningen en de nissen in de muren moeten zichtbaar blijven.

Lees meer »
Week 24 2017

Pitch voor innovatiefonds Gemeente Zuidplas dinsdag 13 juni 2017

Dinsdagavond houdt de projectgroep een pitch over HIJM voor de gemeentelijke beoordelingscommissie in de hoop in aanmerking te komen voor het innovatiefonds van de gemeente. De projectgroep bracht het in als Top Idee.

De projectgroep mag een pitch houden van 10 minuten, waarna er een half uur volgt om een en ander toe te lichten. Het bedrag is nodig om een goede presentatie van de plannen te maken teneinde fondsen te kunnen werven voor de plannen. Hiervoor dient het defintieve schetsontwerp digitaal te worden uitgewerkt zodat ook de interieurarchitect er een invulling aan kan geven. Dit en het maken van ondermeer een website en een folderpresentatie is een kostbaar proces, maar naar het oordeel van de projectgroep wel een voorwaarde om financiers over de streep te trekken.

Lees meer »
Week 23 2017

RSC maakt infoplaat bij Mulberry Whale op Omaha Beach

Voor de vereniging Deep Respect maakte RSC de informatieplaat over de kunstmatige havens die met caissons voor de Normandische werden gemaakt bij de invasie in 1944. Het bord werd geplaats bij zo'n 'Whale', een pontonbrug van vijf delen, die ligt in Vierville sur Mer.

Deze plaquette is de derde die Rob voor Deep Respect maakte. De basis voor het ontwerp was vorig jaar door een fotograaf gelegd en dat is gerespecteerd. Aan de teksten, vertalingen en fotokwaliteit schortte nog het een en ander en dat moest snel voor het Pinksterweekend in orde komen vanwege alle bezoekers die voor 6 juni het landingsgebied bezoeken. De kleindochter van generaal George Patton, Helen, onthulde het bord officeel op 7 juni in aanwezigheid van de BBC.

Printing werd gesponsord door het bedrijf Beckett Rankine, na de oorlog gesticht door de ontwerper van de Mulberry Harbours, Allan Beckett. Zijn bedrijf werd voortgezet door zijn zoon.

Vereniging Deep Respect zet zich in om verteranen in het zonnetje te zetten en gesneuvelde soldaten uit WOII te gedenken. Met name personen die buiten beeld bleven, maar eveneens hun leven riskeerden of verloren. Zoals de bemanning van mijnenvegers, soldaten die tijdens oefeningen het leven lieten. De vereniging legt op verzoek van nabestaanden bloemen op graven en zoekt familieleden op die als soldaat de oorlog ingingen en een anonieme dood stierven. Ook probeert Deep Respect de monumenten te herstellen die de tand des tijds niet doorstaan.

Lees meer »
Week 21 2017

Provincie zegt steun toe aan projectgroep HIJM

De deelname aan de innovatieprijs Herbestemming voor erfgoed ging aan de neus van projectgroep HIJM voorbij, maar de Provincie wil de projectgroep wel verder helpen.

De hele projectgroep was aanwezig bij de pitch die Rob hield om de prijs van 20 mille in de wacht te slepen voor expertise bij de totstandkoming van het HIJM-Project.

De prijs zelf won het project niet, die ging naar een stichting die nieuw leven geeft aan Villa Ockenburg, maar de presentatie leverde wel de toezegging op dat de Provincie het plan om de steenovens te herbestemmen nog serieuzer neemt en actief wil meehelpen om er een herbestemming aan te geven. Of het in dat geval de kant opgaat die wij voor ogen hebben is de vraag. We wachten eerst het resultaat en de aanbevelingen van het cultureelhistorisch onderzoek af dat 21 juni wordt gepresenteerd.

Lees meer »
Week 20 2017

Pitch op Provinciehuis om prijs met HIJM-project in de wacht te slepen

De Provincie Zuid-Holland stelt een prijs van 20 mille beschikbaar voor de herbestemming van een Rijksmonument. De projectgroep heeft het HIJM-project ingebracht in de hoop de prijs te winnen.

Om de jury te overtuigen moet Rob maandag 22 mei een pitch over het project geven van drie minuten. De jury zal direct hierna een oordeel vellen. De bijeenkomst vindt plaats op het Provinciehuis in Den Haag.

Het geld dat we hiermee kunnen verdienen, willen we ondermeer inzetten om straks van de definitieve schetsontwerpen een gelikte 3d planpresentatie te maken waarmee we nog meer sponsors, fondsen, bedrijven en instanties kunnen motiveren om ons met raad, daad, middelen en geld te steunen, zodat de stichtingskosten zo laag mogelijk worden en daarmee de kapitaalslasten. Dat is nodig voor een gezonde exploitatie. We willen namelijk graag financieel armslag houden voor experimenten en niet rendabele activiteiten die we er vanwege de formule wel bij willen houden en voor reserves voor het geval een programmaonderdeel minder mensen trekt dan voorzien.

Lees meer »

RSC geeft Les Hauts et les Bas d'un Artilleur uit

Op verzoek van de vereniging Deep Respect gaat RSC de Franse versie van het boek Ups and Down of a Gunner, my life story, van veteraan Albert Figg uitgeven. Rob nam de vormgeving en opmaak voor zijn rekening.

Alberts boek kwam voor het eerst uit toen hij al 96 jaar oud was. Het beschrijft zijn leven op het platteland in Engeland en hoe hij in 1939 in dienst trad bij de Britse artillerie. Hij koos hiervoor omdat hij had gehoord dat je anderhalve mijl van de frontlinie bleef en daardoor de grootste kans had heelhuids uit de oorlog terug te keren.

Albert werd al snel sergeant en maakte in 1944 de slag om Hill 112 bij Caen mee, een van de zwaarste gevechten die crusiaal was bij de bevrijding van Normandië. Daarna trok hij verder met zijn 43e Wessex divisie tot in Duitsland. Hij was bij de Slag om Arnhem.

Na de oorlog ging hij terug naar zijn vrouw en kinderen en bouwde een tuinonderhoudsbedrijf op. Eerst sappelen en daarna met meer succes. Zijn familieleden emigreerden de hele wereld over. Op latere leeftijd ging hij hen bezoeken tijdens een wereldreis.

Op bejaarde leeftijd kwam hij in aanraking met oud-veteranen en keerde terug naar Hill 112 en andere plekken waar hij slag had geleverd. Hij nam zich voor een monument op te richten voor zijn wapenbroeders die het niet hadden overleefd. Kreeg het voor elkaar dat een complete Churchil-tank en een 25 ponder, het geschut dat hij onder zich had een plek kregen bij het monument met standbeeld dat hij wist te versieren. Vorig jaar was daar de onthulling van.

Zijn verhaal is eenvoudig geschreven en leest als een roman van een man die de oorlog overkwam. De Engelse versie werd op initiatief van Deep Respect vertaald als geschiedenis/Engelse taalles project buiten de gewone lessen om door een aantal leerlingen van de een middelbare school en vormden de basis voor de Franse versie.

Een mooi eerbetoon aan deze gedreven 97-jarige man, waar we graag onze medewerking aan verleenden, al denk ik dat onze Nederlandse liefhebbers makkelijker de Engels versie zullen lezen. Bestellen van de Franse versie kan via RSC tot de datum van uitgave, 23 mei, door een mailtje te sturen naar info@robstolkconcepts.nl Het kost, net als de Engelse versie, 18 euro plus verzendkosten. 192 pagina's.

De boeken worden in principe n Frankrijk gedistribueerd door Deep Respect en verkocht via musea en toeristenshops.

Lees meer »