ISBN 978-90-822864-1-0 Boek     € 18,60

ISBN 978-90-822864-2-7 Epub     €  8,25

(eBook is gratis bij aankoop boek. Bij bestelling in berichtvenster unieke nummer achterin boek vermelden)


 Bor Klots is pseudoniem van auteur Rob Stolk.


 

Peter Schilthuizen (AD): 

« Een docu-detective waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen en het koningshuis een belangrijke rol speelt »

Docu-detective 

Spannend

Actueel en historisch 

Door middel van dit nieuw genre docu-detective wil ik laten zien wat zich in de Middeleeuwen afspeelde onder de graven en prinsen van het staatje Oranje, die de Van Oranje-Nassaus speelde.

Het rompverhaal speelt in 2012 in steden in de Franse Provence, zoals Orange en Bollène, die worden bestuurd door extreem rechtse nationalisten die hun stempel drukken op de vrije meningsuiting.

Je ziet wat voor de gevaren die ontstaan als extreem rechtse nationalisten in Europa gaan samenwerken.

418 pagina's

 


Op zoek naar achtergrondinformatie voor een boek over de schat van de tempeliers, stuitte ik op Willem Calvière, de voorzitter van het parlement van het prinsdom Orange onder Willem van Oranje-Nassau. President Calvière werd genoemd in een Frans boek van graaf A. de Pontbriant uit 1891 over de geschiedenis van het prinsdom. Een geschiedenis over heersers van Orange die niemand in Nederland kent, maar die iedereen moet kennen. 


 


Een groot deel van de tijd breng ik in Frankrijk door. Ik maak me zorgen over de opkomst van het extreem rechts nationalisme.

In het zuiden worden veel gemeenten al jaren gedomineerd door lokalisten en nationalisten.

De neo-fascistische Ligue du Sud kreeg de meerderheid in steden als Orange en Bollène

Ik besloot een roman te schrijven, waarin zowel de onbekende prinsen van Orange, als de huidige situatie in de Provence en op Corsica veel aandacht krijgen.

Ik gebruikte echte krantenartikelen van dingen zich in de periode afspeelden waarin dit boek speelt.

De ACHTERFLAP

Het rommelt in Zuid-Frankrijk. Sarkozy en Hollande vechten om het presidentschap. In de Provence worden de presidentsverkiezingen gesaboteerd. In steden als Orange en Bollène regeert extreem rechts.

In Delft leveren forensisch onderzoekers het bewijs dat prins Willem van Oranje bij zijn moordaanslag direct dood was. De woorden « Heb medelijden met mij en dit arme volk » heeft hij nooit gezegd; het bleek staatspropaganda.

Een Française uit Orange zegt in Innsbruck tegen kroonprins Willem Alexander, dat hij de titel Prins van Oranje niet zou mogen dragen.

Historicus Pleijsier gaat uitzoeken waar de vrouw dat op baseert. Als hij haar in de Provence spreekt, blijkt dat ze tegen het gemeentebestuur van het Front National van Orange was opgestaan. De gemeente wilde geen links getinte literatuur en boeken over kleurlingen in de boekencollectie van de mediatheek, terwijl zij zich als bibliothecaris verantwoordelijk voelde voor een zo breed mogelijk aanbod.

De volgende dag vindt Pleijsier haar dood en is ook zijn leven in gevaar. Op hetzelfde moment is een agent van een detectivebureau in Den Haag omgebracht. Er moet een link zijn tussen beide moorden.

Pleijsier gaat op zoek naar de daders en ontdekt waar extreem rechtse politici mee bezig zijn in de Provence. Hij hoort en leest verhalen over Oranjeprinsen die nooit in het Nederlands verschenen.

In deze spannende docu-detective komen waarheid en fictie over het heden en verleden van het voormalige prinsdom Orange samen.


Eerste druk verscheen 8 december 2015 bij Rob Stolk Concepts

418 pagina's winkelprijs 18,60 euro

NUR 330 - 331   ISBN 978-90-822864-1-0