Dempak, de nieuwe standaard voor geluidabsorberende binnenwanden en plafonds

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 11:21

Denk je het rustig te krijgen, komt er iemand met een een uitdaging die je niet kunt weigeren: het in de markt zetten van een nieuwe interieuroplossing waar iedereen op zit te wachten. Een simpel aan te brengen, zelfs uitwisselbare plafond- of wandafwerking met een enorm geluidsabsoberend vermogen. Eerst maar een naam voor het product bedacht, makkelijk te onthouden en compact: het werd Dempak (DEMPen AKoestiek). Dempak is 100% wolvilt of bedrukt canvas dat wordt gelamineerd op een board, geperst van cullulosevlokken uit papierafval, vermengd met gemalen plasticafafval (vooral van oude pet-flessen). Voor dit board verzon ik de naam Dempex. Dit standaard toe te passen materiaal is ontwikkeld door specialisten die decennia lang ervaring hebben met oplossingen op maat voor binnenruimtes met ongewenste nagalm, zoals in sport- en horecacomplexen, werkruimtes, woningen en geluidsstudio’s.

Dempak is maar 2 centimeter dik en de platen zijn kamerhoog. Het heeft fantastische geluidsabsorberende eigenschappen en weegt maar zo’n 2 kilo per vierkante meter, waardoor het simpel met klittenband tegen een kaal plafond of een redelijk gladde muur kan worden bevestigd. Kind doet de was. Alleen het kinderlijk gemak waarmee dit verlichte materiaal is aan te brengen, is al een reden om hiervoor te kiezen als wandoplossing. Het bespaart je stucen, schilderen en behangen. De verbetering van akoestiek is dan een niet weg te cijferen bonus. Bovendien kun je de platen gewoon lostrekken en meenemen naar een andere plek, of uitwisselen met iemand anders als je dat leuk vindt. Ook kun je ze naar Dempex sturen voor een nieuw dessin of afbeelding.

Voor mij is dit een superuitdaging, omdat er een complete collectie met komen met patronen en prints. Dat is leuk ontwerpen, zeker voor iemand met affiniteit met binnenhuisarchitectuur, zoals ik! Patronen, foto’s. Voor babykamer tot sport- en werkruimtes.

Ik wil ook klassieke kunst in een nieuw perspectief plaatsen. Spelen met beelden van oude meesters, diepte, gezichtsbedrog. De sky is the limit.

We zijn nu dus druk in de slag met de collectie. Dat begon met een studie over patronen en een uitgebreid onderzoek in uitgebreide dossiers met moderne en klassieke afbeeldingen en voorwerpen. Ook een duik in mijn eigen stockarchieven met brute en plantaardige materialen, natuur, vergezichten, kunstobjecten. Het lijkt of alles wat ik mijn leven lang heb verzameld en gefotografeerd door deze opdracht een nieuw leven kan gaan leiden. Mijn grootste uitdaging is hoe je alles overal qua beeld en kleur op elkaar kan laten sluiten. Muurpatronen of wolkenluchten moeten immers rondom naadloos doorlopen. Zo leerde ik dat wiskundig slechts 17 repeterende zogenaamde behangpatronen mogelijk zijn, die alle al in het Spaanse Alhambra zijn toegepast. Opnieuw een petje af voor Escher die met dit soort patronen jongleerde. Ik verdiepte me opnieuw in kleurenleer, want wat combineer je met wat en hoever kun je gaan met de mogelijkheden van de kleurenplotter waarmee het canvas wordt geprint met de afbeeldingen? Wat zijn de trends op interieurgebied?

Dempex start met een collectie basicplaten waar we 36 mooie kleuren hebben geselecteerd voor 100% wolvilt-laminaat, van unikleuren tot gemêleerd en naturel. Die kleuren zijn mooi onderling te combineren en hebben de hoogste geluidsabsorptiewaarde.

Dempak is verkrijgbaar als wand/plafondplaat van 295 x 118 of 59 cm en als systeemplafondplaten van 60 x 120 of 60 cm.

De collectie krijgt panelen met behangpatronen, doorlopende structuren (denk aan baksteen, blokken, natuursteen, planken), panelen met dezelfde patronen of structuur maar dan met een objecten naar keuze ervoor (kunstvoorwerp, boom of plant, deuren of ramen). Verder komen er wanden over meerdere panelen (met fotovergezichten, kunstwerken als de Nachtwacht etc.). Voor de plafondplaten hebben we allerlei natuurlijke materialen voor ogen, zoals brons, hout, riet, maar ook hemellichten met vogels en vliegtuigjes. De sky is the limit.

De eerste serie wordt binnenkort gepresenteerd. Het doordachte concept zal qua kleuren aansluiten op de wolviltcollectie, zodat alles door elkaar te gebruiken is.

Het is de bedoeling dat je het besteld wordt via de vakhandel, met een interieurspecialist of binnenhuisarchitect die je kan helpen bij het maken van de kleur/patroonkeuze of die ideeën geeft over de invulling van bepaalde ruimtes. Maar het kan ook direct via dempex.nl waar je nu al kunt zien welke kant het opgaat.

Dempak is eenvoudig op maat te snijden, maar als je het zelf niet aandurft om het aan te brengen, omdat er lastig paswerk bij komt kijken, kun je dat door een interieurspecialist, behanger of een handige buurman laten doen.

Dempak wordt verkocht door Dempex International. Via Dempex.nl kun je volgen hoe de website met de collectie groeit en meer informatie krijgen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.