Dempak, de nieuwe standaard voor geluidabsorberende binnenwanden en plafonds

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 11:21

Denk je het rustig te krijgen, komt er iemand met een een uitdaging die je niet kunt weigeren: het in de markt zetten van een nieuwe interieuroplossing waar iedereen op zit te wachten. Een simpel aan te brengen, zelfs uitwisselbare plafond- of wandafwerking met een enorm geluidsabsoberend vermogen. Eerst maar een naam voor het product bedacht, makkelijk te onthouden en compact: het werd Dempak (DEMPen AKoestiek). Dempak is 100% wolvilt of bedrukt canvas- of meshdoek dat wordt gelamineerd op een paneel geperst van papier- en plasticafafval. Voor het eindproduct verzon ik de naam Dempex. Het materiaal is ontwikkeld door specialisten die decennia lang ervaring hebben met oplossingen op maat voor binnenruimtes met ongewenste nagalm, zoals in sport- en horecacomplexen, werkruimtes, woningen en geluidsstudio’s.

Dempak is maar 2 centimeter dik en de platen zijn 118 cm breed en kamerhoog. Het heeft fantastische geluidsabsorberende eigenschappen en weegt maar 2 kilo per vierkante meter, waardoor het met klittenband tegen een kaal plafond of een redelijk gladde muur kan worden bevestigd. Kind doet de was. Alleen het kinderlijk gemak waarmee dit verlichte materiaal is aan te brengen, is al een reden om hiervoor te kiezen als wandoplossing, de akoestiek krijg je dan als bonus. Het bespaart je immers stucen, schilderen en behangen. Bovendien kun je de platen later lostrekken en meenemen naar een andere ruimte of uitwisselen met iemand anders, als je dat leuker vindt. Ook kun je ze naar Dempex terug sturen om er een nieuw dessin of afbeelding op te laten zetten. Onbruikbare stukken worden vermalen en gebruikt om holle ruimtes mee vol te blazen voor thermische- en/of geluidsisolatie.

Voor mij is dit een superuitdaging, omdat er een complete collectie moet komen met patronen en prints. Dat is leuk ontwerpen! Zeker voor iemand met affiniteit met binnenhuisarchitectuur, zoals ik! Patronen, texturen en foto’s voor oplossingen voor kantoorruimtes, theaterzalen, babykamers tot sport- en werkruimtes.

Ik wil daarbij ook de klassieke kunst in een nieuw perspectief plaatsen. Spelen met beelden van oude meesters, creëren intimiteit, diepte, trompe d’oeul. The sky is the limit.

We zijn nu dus druk in de slag met de collectie. Dat begon met een studie van patronen en een uitgebreid onderzoek in omvangrijke dossiers vol moderne en klassieke objecten. Ook dook ik in mijn eigen stockarchieven met brute en plantaardige texturen, foto’s van natuur, vergezichten en kunstobjecten. Het lijkt of alles wat ik mijn leven lang heb verzameld en gefotografeerd door deze opdracht een nieuw leven kan leiden.

Mijn grootste uitdaging is hoe je alles overal qua beeld en kleur op elkaar kan laten sluiten. Muurpatronen of wolkenluchten moeten immers rondom naadloos doorlopen. Zo leerde ik dat wiskundig slechts 17 repeterende zogenaamde behangpatronen mogelijk zijn, die alle in het Spaanse Alhambra zijn toegepast. Opnieuw een petje af voor Escher die met dit soort patronen jongleerde. Ik verdiepte me opnieuw in kleurenleer, want wat combineer je met wat en hoever kun je gaan met de mogelijkheden van de kleurenplotter waarmee het canvas in 6 kleuren wordt geprint met de afbeeldingen? Wat zijn de trends op interieurgebied?

Dempex start met een collectie basicplaten waar we 36 mooie kleuren hebben geselecteerd voor 100% wolvilt-laminaat, van unikleuren tot gemêleerd en naturel. Die kleuren zijn mooi onderling te combineren en vilt heeft de hoogste geluidsabsorptiewaarde.

Dempak is verkrijgbaar als wand/plafondpaneel van 295 x 118 cm of delen daarvan als passtukken voor de hoogte en de breedte. Verder kleinere panelen om mee te mozaïken in verschillende materiaal/kleurpatronen afgeleid van de paneelmaat (118x118, 118x59 of 59x59) en decopaneeltjes van 56 en 39 cm.

Ook zijn er systeemplafondplaten van 60 x 120 of 60 x 60 cm.

De collectie krijgt panelen met behangpatronen, doorlopende structuren (denk aan baksteen, blokken, natuursteen, planken), panelen met dezelfde patronen of structuur, maar dan met objecten naar keuze ervoor, denk aan een kunstvoorwerp, boom of plant, deuren of ramen. Verder komen er wanden over meerdere panelen (met fotovergezichten, kunstwerken als de Nachtwacht etc.). Voor de plafondplaten hebben we allerlei natuurlijke materialen voor ogen, zoals brons, hout, riet, maar ook hemellichten met vogels en vliegtuigjes. De sky is the limit.

De eerste serie wordt binnenkort gepresenteerd. Het doordachte concept zal qua kleuren aansluiten op de wolviltcollectie, zodat alles door en naast elkaar te gebruiken is.

Je kunt het straks bestellen via de vakhandel, zoals een aannemer, schilder, interieurspecialist of binnenhuisarchitect die je helpt bij het maken van de kleur/patroonkeuze of die ideeën geeft over de invulling van bepaalde ruimtes. Maar je kunt ook direct terecht bij dempex.nl,  waar je nu al kunt zien welke kant het opgaat.

Dempak is eenvoudig te snijden, maar als je het zelf niet aandurft om het aan te brengen omdat er lastig paswerk bij komt kijken, kun je dat laten doen door een interieurspecialist, behanger of een handige buurman.

Dempex International is het bedrijf dat erachter steekt. Via dempex.nl  kun je volgen hoe de website met de collectie groeit en meer informatie krijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.