Zoeken naar oudere steenoven op Klein Hitland is begonnen

Gepubliceerd op 27 juni 2021 om 16:25

Bureau- en veldonderzoek door de Archeologische Vereniging Krimpenerwaard, in samenwerking met archeoloog Christo Thanos van de Omgevings Dienst Midden-Holland en studenten van de Saxion hogeschool wijst uit dat het goed mogelijk is dat de ruïne van een pand dat naast de steenovens achterbleef, gebouwd werd op de grondvesten van een deel van een turfschuur en een oudere dubbele oven die daar heeft gestaan tot eind 19e eeuw. 

De studenten bouwkunde maakten in een 3D-programma een reconstructie van het pand, dat opvallend vreemde trekken vertoont voor een 'normaal' gebouw uit de periode waarin het werd gebouwd. Het model van de schoorstenen, die alleen nog op plaatjes bestaan en oude tekeningen, bevestigen dat het de vroegere smederij was, die later werd omgebouwd tot woonhuis.

De theorie ontstond nadat ik een situatietekening uit 1961 over een minuutkaart van 1832 had gephotoshopt. Hier bleek uit dat een aantal muren samenvallen met die van een voormalige turfschuur en wanden van vroegere oven. Dit werd bevestigd tijdens de open dag die de Stichting Steenovens Klein Hitland afgelopen zaterdag organiseerde in de presentaties van de genoemde instanties en betrokkenen. Verder onderzoek wordt bemoeilijkt door de asbest die ter plekke in het puin is aangetroffen. Daardoor moesten graafwerkzaamheden en grondboringen worden onderbroken. Zodra dit asbest  is opgeruimd, kan dieper worden geïnspecteerd of er bijvoorbeeld sporen van vuurmonden in de wanden terug te vinden zijn, waardoor duidelijk wordt of het overwanden waren of niet.

Andere Saxionstudenten onderzochten de manier waarop het Rijksmonument meer belangstellenden kan gaan trekken. Tijdsgebrek door corona zorgden ervoor dat de haalbaarheidsstudie voor een bezoekerscentrum niet kon worden gemaakt. De hoop is dat een volgende generatie studenten dit gaan oppakken. Wel brachten ze in kaart hoe de interactie tussen stakeholders van de Steenovens Klein Hitland kan worden verbeterd.

Aardig is dat ik als 'plant' in het gepresenteerde schema wordt gezien. Binnen de gevolgde methodiek ben ik niet groen, maar een stakeholder die goed is in het genereren van ideeën en ingezet kan worden voor het creatief oplossen van uitdagingen. We zullen zien waar dat in de praktijk toe leidt.

Het gaat om onderstaand gebouw dat rechts naast steenoven A als Sch is betiteld in de kaart van 1961. Eronder de minuutkaart (kadastralekaart uit 1832) met de steenovens die er eerder stonden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.