De cultureelhistorische verkenning van SteenhuisMeurs afgerond

Gepubliceerd op 24 juli 2017 10:16

Het cultureelhistorisch onderzoek dat SteenhuisMeurs heeft gedaan naar de steenovens Klein Hitland brengt geen nieuwe feiten aan het licht, wel architectonische aanbevelingen.

Het onderzoeksteam geeft aan dat het oorspronkelijke ensemble als één geheel moet worden ervaren en dat de prominente ligging aan het water en de recreatieve route via de dijk moet worden benut. Het ritme van de ovens en de zichtlijnen tussen dijk en polder zien ze graag terug, zodat de oude structuur wordt ervaren.

Vanaf de dijk gebruik zien ze vanuit de functionele logica graag één toegang tot het terrein. Vanaf de polderzijde kan gebruik worden gemaakt van de bestaande toegangen tot de ovens.

Ze zien graag een gesloten en massieve ervaring vanuit de polder en een meer open en ritmische karakter vanaf de dijk. De gerestaureerde steenoven met turfschuren kan benut worden als inspiratie voor het nieuwe.

Het bestaande contour en de materialisering van de ovens moet bij de materialisering worden gebruikt. Een samenhang waarmee nieuw en oud elkaar versterken en nieuwe toevoegingen aansluiten op het bestaande ritme, de geleding en het contrast van de ovens.

De binnenruimtes vormen het hart van de oven. Deze ruimtelijkheid moet worden behouden en stookopeningen en de nissen in de muren moeten zichtbaar blijven.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.