RSC geeft Les Hauts et les Bas d'un Artilleur uit

Gepubliceerd op 15 mei 2017 om 18:34

Op verzoek van de vereniging Deep Respect gaat RSC de Franse versie van het boek Ups and Down of a Gunner, my life story, van veteraan Albert Figg uitgeven. Rob nam de vormgeving en opmaak voor zijn rekening.

Alberts boek kwam voor het eerst uit toen hij al 96 jaar oud was. Het beschrijft zijn leven op het platteland in Engeland en hoe hij in 1939 in dienst trad bij de Britse artillerie. Hij koos hiervoor omdat hij had gehoord dat je anderhalve mijl van de frontlinie bleef en daardoor de grootste kans had heelhuids uit de oorlog terug te keren.

Albert werd al snel sergeant en maakte in 1944 de slag om Hill 112 bij Caen mee, een van de zwaarste gevechten die crusiaal was bij de bevrijding van Normandië. Daarna trok hij verder met zijn 43e Wessex divisie tot in Duitsland. Hij was bij de Slag om Arnhem.

Na de oorlog ging hij terug naar zijn vrouw en kinderen en bouwde een tuinonderhoudsbedrijf op. Eerst sappelen en daarna met meer succes. Zijn familieleden emigreerden de hele wereld over. Op latere leeftijd ging hij hen bezoeken tijdens een wereldreis.

Op bejaarde leeftijd kwam hij in aanraking met oud-veteranen en keerde terug naar Hill 112 en andere plekken waar hij slag had geleverd. Hij nam zich voor een monument op te richten voor zijn wapenbroeders die het niet hadden overleefd. Kreeg het voor elkaar dat een complete Churchil-tank en een 25 ponder, het geschut dat hij onder zich had een plek kregen bij het monument met standbeeld dat hij wist te versieren. Vorig jaar was daar de onthulling van.

Zijn verhaal is eenvoudig geschreven en leest als een roman van een man die de oorlog overkwam. De Engelse versie werd op initiatief van Deep Respect vertaald als geschiedenis/Engelse taalles project buiten de gewone lessen om door een aantal leerlingen van de een middelbare school en vormden de basis voor de Franse versie.

Een mooi eerbetoon aan deze gedreven 97-jarige man, waar we graag onze medewerking aan verleenden, al denk ik dat onze Nederlandse liefhebbers makkelijker de Engels versie zullen lezen. Bestellen van de Franse versie kan via RSC tot de datum van uitgave, 23 mei, door een mailtje te sturen naar info@robstolkconcepts.nl Het kost, net als de Engelse versie, 18 euro plus verzendkosten. 192 pagina's.

De boeken worden in principe n Frankrijk gedistribueerd door Deep Respect en verkocht via musea en toeristenshops.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.